Convidats al Congrés
Humphrey Tonkin (n. 1939) és un professor anglo-americà de literatura anglesa especialitzat en el període del Renaixement. Es va diplomar a Cambridge i posteriorment es va doctorar a Harvard. També va arribar a ser president de la Universitat de Hartford (Estats Units). És co-fundador de l'Associació Juvenil Esperantista de Gran Bretanya. Durant l'any 1961 fins l'any 1971 va formar part de la junta directiva de TEJO (Organització Mundial de Joves Esperantistes) i més tard, del 1969 fins el 1971 en va ser el president. L'any 1963 va fundar la revista Kontakto, de la qual va esdevenir-ne redactor en cap. L'any 1974 va ocupar el càrrec de president d'UEA (Associació Universal d'Esperanto) succeint Ivo Lappenna, fins l'any 1980. Al cap d'uns anys, del 1986 fins al 1989 va tornar a ser-ne el president. Actualment, és el president de Esperantist Studies Foundation i el co-redactor de la revista Language Problems & Language Planning (Problemes Lingüístics i Planificació Lingüística). És l'autor de l'assaig Lingvo kaj popolo (Llengua i poble) editat l'any 2006 on es discuteix el rol de l'esperanto a la nostra societat. També ha traduit a l'esperanto obres com La vida d'Enric V (2003) i El conte d'hivern (2006) de Shakespeare..
Ghiridar Rao (n. 1963) Va doctorar-se en Llengua Anglesa a la Universitat de Haiderabad, Índia, on encara ara conferencia com a lector. La seva dissertació sobre ciència-ficció (1994) el va dur a les possiblitats de l'Esperanto per a l'emancipació de l'ésser humà, un altre descendent de la intel·lectualitat europea.
En el seu marc d'acció també hi ha el periodisme político-lingüístic; (redacció i documentació sobretot per a ONGs) i les possibilitats de comunicació en els temps de l'Internet. Actualment Ghiridar Rao ensenya esperanto i tradueix l'autobiografia de Mahatama Gandhi.
Abel Montagut (n. 1953) és professor de llengua i literatura catalanes en institut de secundària. Com a escriptor, crea en català i esperanto, el més conegut dels quals és l'èpic Poemo de Utnoa (1993). Durant els darrers anys es dedica sobretot a la novel·la juvenil interessant-se sobretot en la figura de Jules Verne, el qual apareix a la seva última novel·la en català El manuscrit de Jules Verne (2003).
Òscar Puig (n. 1959) és informàtic. Co-fundador de l'Associació Catalana d'Esperanto, va ser-ne el primer president. També va ocupar aquest càrrec durant uns anys al Centre d'Esperanto de Sabadell. D'altra banda, també és activista i co-fundador de la Organització Humanitària Internacional Espero per ajudar a tirar endavant països com Bòsnia i Hercegovina durant la postguerra.
Elisabet Abeyà (n. 1951) àBeULL
Lluís de Yzaguirre (n. 1955) és lingüista i director del Laboratori de Tecnologies Lingüístiques a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. També va ser activista a TEJO i un dels co-fundadors de l'Associació Catalana d'Esperanto..
Joan Felip és col·laborador de l'Associació Revolucionària de Dones de l'Afganistan..
Mon Cardona és un mestre ballador especialitzat en danses tradicionals d'arreu del món. Toca l'acordió diatònic i el flabiol als grups "Tercet Treset" i "Sants & Fot.
Đore Kasimir és un microbiòleg que ha treballat a l'Acadèmia Austríaca de les Ciències i a l'Institut de Medicina Mediambiental de Viena. Actualment treballa com a biòleg independent tocant diversos temes com la qualitat de l'aigua de bany i de boca, la informació al consumidor i projectes europeus d'investigació. Des de fa molt anys és reponsable de la informació turístico-medioambiental que rep dels turistes alemanys que visiten Catalunya.
Teatro Trupo de Tuluzo [Trup de Teatre de Tolosa de Llenguadoc] és un grup de teatre amateur que omple els seus projectes amb “amor”. Estem parlant d'una tradició centenària assajar tot practicant l'esperanto a fi de millorar-lo preparant obres de teatre (les primeres proves van tenir lloc l'any 1896!!). La reacció del públic és ben encoratjadora cap a aquests nous projectes. L'any 2004 i l'any 2005 «TEATRO TRUPO TULUZO» va presentar la seva quarta obra de teatre: “Familila Etoso” (Ambient familiar) al Congrés Català de Ceret, durant la festa de Zamenhof a Tolosa de Llenguadoc, durant la Internacia Seminario (Seminari Internacional) a Wetzlar, en la commemoració del Congrès de Bolonya el 2005, al KEF (festival artístic) d'Helsinki i al Congrés Universal de Vílnius el juliol de 2005. Darrerament també la van presentar al passat FESTO (trobada anual de joves francesos)..
Alejandro Cossavella és un músic de les antípodes, actua tant en solitari com amb els grups “La Porkoj” i “Strika Tango”. Viu a Bariloche, a la Patagònia argentina, on regularment fa concerts en castellà, anglès i esperanto. Ha participat a trobades esperantistes a Holanda, França. Finlàndia i Brasil. En esperanto canta temes de composició pròpia.
Martin Wiese és el cantant i guitarrista principal de la banda de rock esperantista Persone. Havia format part del grup Amplifiki. També fa concerts en solitari havent-ne editat un àlbum.