Mataró

Mataró és una ciutat catalana situada al litoral mediterrani. És la capital i la ciutat més gran de la comarca del Maresme. És a uns 30 quilòmetres al nord de la ciutat de Barcelona. És una ciutat viva, en transformació constant i amb un patrimoni cultural important que la dota de personalitat pròpia. La seva privilegiada situació geogràfica -per un costat el mar i per l'altre la serralada litoral- fa que les condicions climàtiques de Mataró siguin idònies per a gaudir de la ciutat. Des d'aquesta localitat va sortir el primer tren de la península Ibèrica, amb el recorregut Mataró-Barcelona, el 1848.

En època ibèrica aquí Iltur, la ciutat més important dels laietans, com ens recorda el monument a Laia l'arquera. En època romana va ser una ciutat força important. La valuosa herència d'aquesta època es manifesta en la vil·la romana de Torre Llauder, de finals del segle I aC, i en les darreres troballes al nucli antic. Passejant pels carrers del centre de la ciutat es pot fer un recorregut àgil per la seva història, un recorregut que des de l'antiga Iluro romana ens permet gaudir, també, del barroc, trobar influències arquitectòniques colonials i contemplar una mostra destacada del modernisme de la mà d'un dels seus màxims representants, l'arquitecte mataroní Josep Puig i Cadafalch.

Un destacat mataroní va ser Pere Pubill i Calaf, conegut com a Peret, creador de la Rumba catalana.




Reina del Maresme

El videoclip Reina del Maresme mostra Mataró i la seva gent. La protagonista, la Reina del Maresme, passeja per diferents indrets de la ciutat i va trobant-se amb diverses persones per acabar en una festa a la platja on tothom balla la cançó.
La cançó és obra dels músics mataronins Johnny Salazar, Ivó Oller i Petete Mall en homenatge al col·lectiu rumbero. El videoclip ha estat produït per la televisió local M1TV i la Pera Productions (productora d’un grup d’estudiants del Tecnocampus), amb el suport de l’Ajuntament de Mataró.

 

Organitza:

EsperantoCAT

Segueix-nos a:

Facebook