Programa i horaris


Consumidors de drogues i reducció de danys: quan es creuen dues històries

Aquesta conferència explora el tema de les drogues, centrant-se en què fan al cervell i com es pot passar de ser un simple “usuari” a un “addicte”. També repassarem fets històrics com l’any 1970 i l’afer Bandol, que van influir en la prohibició de la majoria de drogues. La conferència posarà èmfasi en la importància de la reducció de danys, que pretén reduir els riscos associats al consum de drogues. Parlarem de la seva història, diversos enfocaments i principis, així com mesures concretes posades en marxa per ajudar els consumidors.
Finalment, s’oferirà informació pràctica sobre drogues i consells de reducció de danys, si hi ha usuaris presents a la sala


Treball de base: Organització horitzontal i articulació de moviments

En aquest taller, explorarem el concepte de treball de base, a partir de literatura i experiències personals amb el Movimento dos Atingidos por Barragens al Brasil. Debatrem com l’organització horitzontal i l’articulació individual poden enfortir els moviments socials, i buscarem com es poden aplicar aquests principis a la comunitat esperantista i als moviments pels drets lingüístics. La sessió combinarà teoria breu, activitats creatives en grup i debat intens sobre reptes i estratègies. Aquesta serà una oportunitat perfecta per aprendre, col·laborar i explorar noves maneres de mobilitzar-se i inspirar en diversos camps.


Física quàntica: enfocament lúdic per a tothom

Alguna vegada has sentit parlar de la física quàntica? Creus que et costa massa entendre-ho però t’agradaria saber-ne alguna cosa? En aquest programa, explorarem conjuntament els principals aspectes de la teoria que va revolucionar la física. Parlarem de la història de la física quàntica amb l’objectiu d’entendre com i per què va néixer la necessitat de construir una teoria completament nova. Explorarem les principals diferències respecte a la física clàssica i ens enfrontarem als malentesos més comuns que de vegades escolteu als mitjans de comunicació. Finalment, farem petits experiments junts, virtuals i presencials, per intentar comprendre els principis bàsics.


Excursió per Olot i el volcà Montsacopa

Olot, coneguda com la ciutat dels volcans, és una vila enclavada enmig del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, envoltada de natura. En aquesta petita passejada descobrirem el seu centre històric i la seva història, i pujarem fins el cràter d’un dels seus volcans més emblemàtics: el volcà Montsacopa.
Sortint des del nostre alberg ens dirigirem al nucli urbà de la ciutat, i descobrirem la història d’edificis modernistes com la Casa Solà Morales o la Casa Gaietà Vila, les esglésies i les històries de la ciutat. El camí començarà a enfilar per la falda d’un volcà estrombolià, extint des de fa 100000 anys: el Montsacopa, alineat amb els altres dos volcans que trobem dins la pròpia ciutat: el de la Garrinada i el de Montolivet. De camí al cràter podrem apreciar els diferents materials volcànics gràcies a les seves grederes. Finalment, a dalt de tot del cràter podrem gaudir d’unes vistes panoràmiques d’Olot i la comarca volcànica de la Garrotxa que ens deixaran amb ganes de descobrir més indrets màgics del parc natural en l’excursió de l’endemà!


KEJ es presenta

Vols conèixer què és la Joventut Catalana d’Esperanto? Tens curiositat per a conèixer com treballa KEJ? Tens interès per saber quines són la nostra estratègia, punts forts i punts dèbils? Heus aquí, aquesta sessió és per a tu!

A partir d’aquesta sessió, presentarem els últims anys de KEJ, des de la seva refundació en 2019 fins ara. Parlarem sobre el procés de refundació, els objectius, missió i visió de la nostra organització, i el pla estratègic implementar per a reviure l’espai participatiu associatiu per a la joventut Esperantista dels països catalans!


Taller sobre les Llengües Minoritàries de la Península

En aquest taller donarem un cop d’ull ràpid a totes les llengües minoritzades que encara es parlen a la península Ibèrica, exceptuant el català. Parlarem sobre cinc llengües en concret: el gallec, l’èuscar, l’asturià, l’aragonès i l’occità (en la seva variant aranesa).
Veurem les seves dades bàsiques (nombre de parlants, localització…) així com algunes paraules útils i algunes curiositats o particularitats de la llengua en qüestió. S’intentarà que el taller sigui interactiu i que hi hagi col·laboració per part dels participants. Al final de l’activitat es farà un breu quiz per repassar i entretenir-nos. La part de l’èuscar serà presentada per Siru Laine.


I aviat en publicarem més!