El motor de cerca, va anunciar dijous el llançament del Projecte de Llengües en perill d’extinció, un lloc web que permet als usuaris arxivar-hi documents d’àudio, vídeo i informació escrita sobre els idiomes més menys usats del món i dialectes. El projecte podria ser de gran ajuda per a la salvaguarda cultural al Canadà, on dotzenes de llengües indígenes estan en risc de desaparèixer.
El lloc web ja compta amb un arxiu d’informacions sobre més de 3.000 llengües, o gairebé la meitat del nombre de llengües que es creu que estan en perill d’extinció a tot el món. La llista va des del Harsusi, parlat per prop de 700 persones a Oman, a l’Assiniboine, llengua materna de menys de 150 persones en parts d’Alberta, Saskatchewan i Manitoba.
“Un grup divers de col·laboradors ja han començat a aportar continguts que van des de manuscrits del segle XVIII, fins a eines modernes d’ensenyament com exemples de llenguatge, d’àudio i vídeo i articles d’intercanvi de coneixements”, va dir Google en un post anunciant el nou lloc web.
“Google ha jugat un paper en el desenvolupament i posada en marxa d’aquest projecte, però l’objectiu a llarg termini és que els veritables experts en el camp de la preservació de les llengües agafin la iniciativa.”
La idea per al lloc web va aparèixer un parell d’anys enrere, quan un grup d’usuaris de YouTube es va dirigir a Google per obtenir ajuda amb un projecte de conservació de llengües en perill d’extinció que duien a terme en el lloc web del vídeos. Els responsables de Google van decidir ampliar el projecte, i van anar a la recerca de socis.
Ensems, el Consell de Cultura, Llengua i Patrimoni dels Primers Pobles (FPHLCC, de l’anglès: First Peoples’ Heritage, Language & Culture Council ), una empresa estatal amb seu a la Colúmbia Britànica que dóna suport a la cultura aborigen, va començar a utilitzar les noves tecnologies per a ajudar en la preservació de les llengües en perill d’extinció. El grup havia començat a desenvolupar diversos teclats que permetien als usuaris escriure en alguns dels 34 idiomes i 61 dialectes presents a la Colúmbia Britànica solament – molts d’ells parlats per només un grapat de persones. També va desenvolupar una aplicació en línia que permet als usuaris “xatejar” en algunes de les llengües.
Com a tal, el FPHLCC es va convertir en un dels primers socis del projecte. En total, més de dues dotzenes de grups lingüístics i culturals han participat en la creació del lloc web, amb el suport filantròpic de Google que proporciona el finançament.
En pocs mesos, Google lliurarà el control de tot el projecte al FPHLCC i l’Institut d’Informació i Tecnologia de Llenguatge a la Universitat de Michigan Oriental. Junts, els dos grups s’encarregaran de mantenir i expandir el lloc web.
“Estic molt emocionada per això, perquè ens dóna l’oportunitat de ser visibles”, va dir Tracey Herbert, directora executiva del FPHLCC. “Estem fent aquesta feina entre bastidors i només un grapat de persones a tot món estan entusiasmades i se’n preocupen.”
Compartir
[sharethis-inline-buttons]