Associació Catalana d'Esperanto


Anuncis i notícies

Inici > Actualitat > Anuncis i notícies > Esperantistes d’arreu del món es mobilitzen per ajudar la ciutat (...)

Esperantistes d’arreu del món es mobilitzen per ajudar la ciutat d’Uvira

Desenes de morts sota el fang i la runa, centenars de cases destruïdes, manca d’aigua potable, propagació de malalties, fam, inseguretat i saquejos són el tràgic balanç que pateix aquesta ciutat congolesa

Uvira és una ciutat de 871.000 habitants al nord-est de la República Democràtica del Congo a prop de la frontera amb Burundi, a la riba del llac Tanganyka. Durant la matinada del 18 d’abril passat, a causa de les fortes pluges, el llac i el riu Mulongwe es van desbordar provocant la destrucció de centenes de cases. Encara pendents d’un balanç oficial es calcula que haurien mort desenes de persones enterrades sota la runa i el fang. L’única infraestructura que portava aigua potable a la ciutat ha estat destruïda. Els habitants sobreviuen com poden refugiats en esglésies i edificis públics.

Arran de tot plegat s’estan propagant malalties com la malària, l’ebola, malalties coronàries, malalties de la pell, còlera. La fam i inseguretat creixen i es multipliquen els robatoris i els saquejos.

Una gran comunitat esperantista

La comunitat esperantista d’Uvira és coneguda per ser de les més joves i dinàmiques del planeta. Més de cent parlants de la llegua internacional d’aquesta ciutat han donat vida al moviment internacional per la democràcia lingüística.

Ara la comunitat esperantista internacional s’està mobilitzant per ajudar Uvira. L’Associació Internacional d’Esperanto recull donatius a través de la pàgina uea.org/alighoj/donacoj/espero.

Un exemple de l’activitat esperantista Uvira el trobem La Venĝemo (El rancor), una de les tres pel·lícules que han realitzat i protagonitzat els joves esperantistes de la ciutat:

+ informació a Libera Folio